streda, 10. augusta 2016

Aspikové hvězdičky

Pro 4 osoby: 4 lístky bílé želatiny, 4 vejce, 200 g kuřecího salámu, 100 g nakládaných okurek, menší cibule, šťávu z citronu, kostku cukru, sůl, kapii na ozdobu, snítku petrželky
Vejce uvaříme natvrdo a přelijeme studenou vodou. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kolečka. Kuřecí salám a okurky pokrájíme na nudličky. Lístky želatiny namočíme do studené vody. Po zhruba půlhodině je vymačkáme, mírně zahřejeme a mícháme do rozpuštění na hladkou sklovitou hmotu. Nakonec ji ochutíme citronovou šťávou, kostkou cukru a soli. Formičky propláchneme studenou vodou a necháme chvíli chladit v lednici. Ozdobně do nich naskládáme plátky uvařených vajec, nudličky salámu a okurky. Nadrobno nakrájenou kapií a kolečky cibule podle fantazie dozdobíme. Při tomto plnění formiček pamatujeme nato, že hotový aspik bude na talíři dnem vzhůru a barevný vzor ze surovin bude vidět obráceně. Takže to nejhezčí musí být ve formičce vrstvené ode dna. Vše přelijeme vychladlou želatinou a necháme ztuhnout v chladničce. Při samotném podávání můžeme aspikové hvězdičky nebo jiné tvary doplnit kolečky rajčat či jinou zeleninou, kterou máme po ruce. Opraná a nasekaná petrželka by měla být samozřejmosti.
Doba přípravy 50 minut, 1 porce 250 kcal


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára