utorok 23. augusta 2016

Jogurtový jemný dort

Na 16 kousků: 4 vejce, 170 g cukru, strouhanou kůru ze 2 citronů, 75 g polohrubé mouky, 75 g solamylu, lžičku prášku do pečiva, 12 plátků bílé želatiny, 850 ml meruňkového kompotu, 450 g jogurtu, 8 lžic citronové šťávy, 225 g rybízového želé, 600 ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr na posypání, cukrové kytičky, pečící papír
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky, citronovou kůru a 125 g cukru ušleháme. Jeden po druhém přidáme žloutky a mouku se solamylem a práškem do pečiva. Těstem naplníme dortovou formu o průměru 24 cm vyloženou pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 40 minut. Želatinu namočíme. Meruňky necháme okapat a rozmačkáme. Smícháme s jogurtem, zbylým cukrem a citronovou šťávou. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a přidáme do krému. Uložíme na chladné místo, dokud krém nezačne tuhnout. Korpus dvakrát vodorovně rozřízneme. Želé rozehřejeme a potřeme jím oba spodní díly korpusu. Z posledního dílu vykrojíme několik kytiček. 400 ml smetany a vanilkový cukr ušleháme a přidáme k jogurtovému krému. Zhruba 4 lžíce krému necháme ztuhnout. 1/3 zbylého krému potřeme spodní díl korpusu. Zakryjeme druhým dílem a celý dort potřeme zbytkem krému. Zbylou šlehačku ušleháme do
tuha a pomocí zdobícího sáčku nastříkáme na dort hvězdičky. Piškotové kytičky poprášíme moučkovým cukrem. Ze ztuhlého krému vytvarujeme lžičkami vajíčka a urovnáme je doprostřed. Nakonec dort dozdobíme piškotovými a cukrovými kytičkami.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 300 kcal


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára