Pro 4 osoby – ovocná náplň – 250 g jahod., 250 g meruněk., kousek kůry z chemicky neošetřeného citronu., 50 g cukru., 125 ml nektaru z červeného rybízu., 2 lžíce škrobové moučky
krém – vanilkový lusk., 4 žlutky., 75 g cukru., 200 g ml smetany., 50 g krokantu z lískových oříšků., několik lístků meduňky na ozdobu.,
Jahody omyjeme, očistíme, osušíme, překrojíme. meruňky oloupeme a nakrájíme na kousky. Ovoce svaříme s citronovou kůrou, cukrem a 80 ml nektaru. Ve zbylé šťávě rozpustíme škrobovou moučku,, přilijeme do směsi, necháme přejít varem, vychladíme a vyjmeme citronovou kůru.
Ostrým nožem podélně rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dřeň. Na krém dáme svařit mléko, do kterého jsme přidali vanilkový lusk i vydlabanou dřeň, a po svaření necháme ješte několik minut táhnout. Plátky želatiny vložíme do studené vody.
Vanilkové mléko přecedíme a necháme trochu vychladnout. Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pěny a za stálého míchání postupně přiléváme vanilkové mléko. Vymačkanou želatinu rozpustíme v horkém vanilkovém krému a směs necháme krátce želírovat.
Smetanu ušleháme do pevna a zároveň s krokantem ji jemně vmícháme do krému. Pohár plníme střídavě vrstvou vychlazené ovocné směsi a krokantového krému. Meduňku omyjeme a osušíme. Povrch poháru ozdobíme meduňkovým lístečky, plátky meruněk a půlkami jahod.
Příprava cca 50 minut., pohár asi 540 kalorií., 14 g bílkovin, 27 g tuků., 56 g sacharidů.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára