utorok 23. augusta 2016

Ovocný dort s čokoládou

Na 12 kousků: 3 vejce, 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 75 g polohrubé mouky, 25 g mletých nebo na jemno nastrouhaných mandlí, lžičku prášku do pečiva, 425 ml kompotovaných mangových řezů nebo jiného ovoce, 175 h želé z černého rybízu, 500 ml smetany ke šlehání, ztužovač šlehačky, 200 g marcipánové hmoty, 50 g moučkového cukru, 50 g hořké čokolády, lžící meruňkové zavařeniny, kakao na posypání, lístky máty, pečící papír
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého přidáme 75 g cukru a vanilkový cukr. Jeden po druhém zašleháme žloutky. Přidáme prosátou mouku smíchanou s mandlemi a práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 20 minut. Korpus vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Korpus dvakrát vodorovně rozřízneme. Ovoce z kompotu necháme okapat a nakrájíme na kostky. Trochu želé si odložíme na ozdobení, zbytek rozehřejeme a potřeme spodní díl korpusu. Zakryjeme druhým dílem. 250 ml smetany a vanilkový cukr vyšleháme dotuha. Přidáme polovinu ovoce. Krém rozetřeme na druhý díl korpusu a zakryjeme posledním dílem. Několik kousků okapaného ovoce odložíme na ozdobení. Zbytek pak rozmačkáme na pyré. Zbylou šlehačku, ztužovač a zbylý cukr ušleháme dotuha. Zhruba čtvrtinu šlehačky si odložíme stranou. Do zbylé šlehačky zamícháme pyré. Dort potřeme ovocnou šlehačkou ze všech stran. Marcipán důkladně prohněteme s moučkovým cukrem a vyválíme na plát mezi 2 fóliemi. Marcipánem dort obalíme. Čokoládu nahrubo nasekáme nebo škrabkou nastrouháme hobliny. Meruňkovou zavařeninu mírně rozehřejeme a potřeme ji okraj dortu. Na zavařeninu pak lehce přitiskneme kousky čokolády. Ze zbylé šlehačky nastříkáme zdobícím sáčkem na dort hvězdičky, které dozdobíme kousky ovoce, želé a mátou. Nakonec dort posypeme kakaem.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 400 kcal 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára