Na 12 kousků: 4 vejce, 200 g cukru, špetku soli, vanilkový cukr, 80 g hrubé mouky, 80 g škrobové moučky, 4 lžíce kakaa, lžičku prášku do pečiva, 800 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce kávového likéru, 100 g hořké čokolády, lžičku instantního kávového prášku, jahody na zdobení, pečící papír
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do tuha a přidáme k nim 70 g cukru. Žloutky a 4 lžíce vody vyšleháme do krému. Přisypeme zbylý cukr, sůl a vanilkový cukr. Opatrně vmícháme tuhý sníh. Mouku smícháme se škrobovou moučkou, 2 lžícemi kakaa a práškem do pečiva, prosijeme a zapracujeme do těsta. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto ve formě rozetřeme a pečeme v silně vyhřáté troubě 20 minut. Necháme trochu vychladnout a potom opatrně stáhneme pečící papír. Upečený korpus dvakrát vodorovně překrojíme. Potom vyšleháme 500 ml smetany a kávový likér do tuha. Čokoládu nadrobno nasekáme a přidáme ke šlehačce. Polovinu šlehačky natřeme na spodní díl korpusu. Přikryjeme jej druhým dílem, který potřeme zbylou šlehačkou. Navrch pak položíme poslední díl korpusu. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha a dort 2/3 šlehačky potřeme. Zbylé kakao a kávový prášek smícháme a dort posypeme. Dortovým hřebenem nebo vidličkou uděláme rýhy. Nakonec ozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami a uložíme na chladné místo.
Příprava 2 hodiny, 1 kousek 420 kcal
Tip: Aby šlehačka na povrchu dortu držela co nejdéle svůj tvar a neroztekla se, přidáme do ní při šlehání ztužovač šlehačky. Rozkrájený dort nenecháváme dlouho na stole, a pokud se hned nesní, vložíme jej raději zpátky do chladničky. Oschne-li na něm čerstvé ovoce, můžeme jej přizdobit znovu čerstvým.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára