utorok 23. augusta 2016

Posvícenské koláče jako od maminky (nekynuté)

¼ l mléka, 1-2 vejce, sůl, balíček droždí, lžíce pískového cukru, 600 g hladké mouky, balíček kypřícího prášku do pečiva, 2 dl oleje, tuk na vymazání plechu, rozšlehané vejce na potření
Náplně: tvarohová, maková, jablková, povidlová
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžící mouky, dobře rozmícháme a necháme vykynout. Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijeme do misky, přidáme vykynutý kvásek, olej, vlažné mléko s rozšlehanými vejci, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které nenecháváme kynout. Těsto rozdělíme na 6-9 dílů, podle toho jak velké budeme chtít koláče, z větší části je rukama vytvarujeme do budoucí podoby a přeneseme na tukem vymazaný plech. Prsty namočíme do vody a těsto vymačkáváme – hrneme je spíše k okraji pekáče a tím vytvarujeme zvýšené okraje, aby náplň nevytekla. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a koláč ozdobíme nádivkou. Vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára