utorok 16. augusta 2016

Švestkový koláč pro rodinu

Asi 24 kousků – 30 g čerstvého nebo ½ balíčku sušeného droždí., 100 ml vlažného mléka., 50 g cukru., 300 g hladké nebo polohrubé mouky., špetka soli., 50 g měkkého másla., velké vejce.,
Obložení – 2 – 2,5 kg švestek., 30 g cukru., ½ lžičky mleté skořice., 2 lžíce hrubého krystalového cukru.,
Rozdrobené droždí rozpustíme v mléce a necháme odpočinout. V míse promícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme mléko s droždím, máslo a vejce. V hnětači rozmícháme hladké vláčné těsto. Přikryté těsto necháme na teplém místě vykynout, až dvojnásobně nabude na objemu. Na obložení omyjeme švestky. Dobře osušené je rozpůlíme a vypeckujeme. Cukr smícháme se skořicí. Troubu předehřejeme na 180° C. Vykynuté těsto znovu dobře propracujeme. Vymažeme hluboký pečicí plech 40 x 32 cm nebo ho vyložíme papírem na pečení. Z těsta vyválíme plát a přeneseme ho na plech. Zvýšíme okraje. Na těsto hustě poskládáme půlené švestky řeznou plochou nahoru. Posypeme je skořicovým cukrem. Plech zasuneme na spodní lištu a pečeme 35 – 45 minut. Vyjmeme z trouby, necháme krátce vychladnout a posypeme hrubým krystalem.
Příprava asi 45 minut., kynutí cca 30 minut., pečení asi 45 minut., kousek asi 150 kcal., 3 g bílkovin., 2 g tuků., 29 g sacharidů. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára