utorok 23. augusta 2016

Svůdný čokoládový dort

8 kousků: Těsto: 75 g margarínu, 75 g moučkového cukru, dřeň z ½ vanilkového lusku, vejce, 2 lžíce mléka, špetka soli, 125 g mouky, 25 g škrobové moučky, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky kypřícího prášku
Náplň a ozdoba: 4 lžíce brusinek, 3 lžíce třešňovice, 400 ml smetany, sáček ztužovače, lžička moučkového cukru, čokoládové hoblinky
Vymastíme rozpínací formu o průměru 16 cm. Margarín, cukr, vanilkovou dřeň, vejce, mléko a sůl ušleháme pomocí šlehače do polotuhého krému. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Smícháme mouku s kypřicím práškem a kakaem, prosijeme na margarínovou směs a zvolna promícháme. Těstem naplníme formu, povrch uhladíme a pečeme na střední příčce trouby 40 minut. Po 20 minutovém zapečení přikryjeme povrch pergamenovým papírem, aby příliš nezhnědl. Upečený korpus ostrým nožem uvolníme od obvodu formy, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Náplň: Lžící vydlabeme střed dortu a dbáme na to, aby zůstalo po obvodu a na dně 1 cm silná vrstva těsta. Vydlabané těsto rozdrobíme a smícháme s brusinkami a třešňovici. 200 ml smetany ušleháme do pevna a smícháme s brusinkovou směsi. Naplníme korpus tak, aby směs vytvořila kopec.
Dohotovení: Zbylou smetanu ušleháme do pevna se ztužovačem a moučkovým cukrem a šlehačku potřeme celý dort. Uložíme na 60 minut do chladničky. Před podáváním posypeme čokoládovými hoblinkami.
Příprava a pečení 70 minut, chlazení 60 minut, 1 kousek 450 kcal 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára