utorok 23. augusta 2016

Tažený jablkový závin s čokoládou

1 vejce., 2 dcl teplé vody., 1 lžíce oleje nebo rozehřátého sádla, sůl., 1 lžíce citronové šťávy nebo octa., 320 g hladké mouky., rozehřatý tuk na potření., čokoládová poleva na ozdobení
Náplň – 1- 1,5 kg jablek., 6 lžíc strouhanky., 6 lžíc skořicového cukru., 6 lžíc strouhaného kokosu., 50- 100 g rozinek

Do hrnečku dáme vejce, teplou vodu, olej nebo rozehřaté sádlo, citronovou šťávu či ocet, vidličkou rozšleháme. Nalijeme na prosátou mouku se solí a zpracujeme. Z těsta uhněteme bochánek, který dáme na pomoučený vál, přiklopíme nahřatým kastrolem a necháme asi 30 minut odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Strouhanku nasucho osmahneme, rozčtvrcená, jádřinců zbavená jablka nahrubo nastrouháme nebo pokrájíme na tenké plátky. Třetinu těsta vyválíme a rukama opatřne vytáhneme na co nejtenčí plát. Těsto potřeme rozehřatým tukem, posypeme strouhankou a poklademe jablky. Posypeme skořicovým cukrem, kokosem, propláchnutými rozinkami a stočíme. Konce těsta zmáčkneme, aby náplň nevytekla. Potřeme rozehřátým tukem a upečeme dozlatova. Upečený závin pocákáme čokoládovou polevou, necháme vychladnout a pokrájíme na dílky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára