štvrtok, 11. augusta 2016

Zmrzlina z bílé čokolády s malinovou omáčkou

Pro 4 osoby si připravíme: na polevu – 275 g mražených malin., 2 lžičky medu., lžíci citronové šťávy., 2 lžičky kukuřičného škrobu.,
na zmrzlinu – 185 ml polotučného mléka., 310 ml smetany ke šlehání., 4 žloutky., 1 – 2 lžíce krystalového cukru., 170 g bílé čokolády., ½ lžičky vanilkové tresti.,
na ozdobení – 12 trubiček., lístky máty.,
Rozmrazené maliny i se šťávou propasírujeme hustým sítkem do hrnce, přidáme med a citronovou šťávu. Ve sklence rozmícháme kukuřičný škrob s lžící vody a přilijeme k malinám. Promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Při mírné teplotě vaříme přibližně 2 minuty. Necháme dobře vychladnout. V hrnci smícháme mléko s 250 ml smetany a přivedeme k varu. V hlubší nádobě šleháme žloutky a cukr tak dlouho, až se vytvoří hustý krém. Postupně přidáváme ke krému horké mléko a nalijeme do hrnce. Vaříme za stálého míchání, až vaječný krém ulpívá na vařečce. Pak odstavíme a přidáme na kousky pokrájenou bílou čokoládu a krém vyšleháme dohladka zbývající smetanu vlijeme do mísy, opatrně do ní vmícháme ještě teplý krém a vanilkovou tresť. Necháme vychladnout. Krém přelijeme do plastové misky, překryjeme fólií a dáme na 4 – 5 hodin do mrazničky, nejlépe přes noc. Zmrzlinu před podáváním necháme asi 10 minut při pokojové teplotě rozmrznout a tvořítkem uděláme kopečky, které rozdělím na talířky či do misek nebo pohárů ozdobíme vychlazenou malinovou omáčkou, trubičkami a mátou. Ihned podáváme.
Doba přípravy cca 60 minut., proce 2340 kJ / 560 kcal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára