štvrtok 10. januára 2013

Mramorovaný čokoládový chlebíček


chlebíčková forma (25 x 11 cm)., máslo na vymazání., mouka na vysypání
Na těsto – 150 g hořké čokolády na vaření., 100 g másla., 200 g hrubé mouky., sáček kypřicího prášku., 150 g cukru., sáček vanilkového cukru., 3 vejce., 150 ml kávy., 75 ml rumu., 50 g čokolády na vaření
Na polevu – 200 g bílé čokolády., 30 g sekaných pistácií (nebo vlašských ořechů).,
Hořkou čokoládu nalámeme na kousky. Máslo nasekáme na vločky a obojí dáme do kovové misky. Tu ponoříme do horké vodní lázně a čokoládu s máslem mícháme, dokud se nerozpustí. Troubu předehřejeme na 180° C. Smísíme prosátou mouku s kypřicím práškem a nasypeme je do zadělávací mísy o obsahu ne menším než 1,5 l. Přidáme odvážený cukr a vanilkový cukr. Sypkou směs promícháme. Celá vejce rozkvedláme a přilijeme do mísy. Přidáme kávu s rumem a tekutou čokoládu. Těsto důkladně propracujeme. Čokoládu nastrouháme na jemné hoblinky a lehce ji přimícháme k voňavému těstu. Chlebíčkovou formu vymažme máslem a vysypeme ji moukou. Naplníme ji těstem a povrch uhladíme. Chlebíček vložíme do předehřáté trouby a na prostřední mřížce ho zvolna pečeme si 55 minut. Aby netmavl příliš rychle, zhruba po 25 minutách teplotu snížíme na 170° C hotový chlebíček vyjmeme z trouby a necháme ho zhruba 15 minut chladnout. Potom ho opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnou úplně.
Poleva – Bílou čokoládu nalámeme do misky a ponoříme ji do horké vodní lázně. Počkáme, až se rozpustí, a potom jí polijeme chlebíček. Rychle, než čokoláda začne tuhnout, i posypeme jemně nasekanými pistáciemi nebo vlašskými ořechy.
Příprava asi 45 minut, pečení asi 55 minut, kousek: asi 310 kcal
Tipy – Rum můžeme úplně vypustit a místo něj přidáme do těsta o 75 ml kávy více. Do těsta zapracujeme místo strouhané čokolády sekané oříšky nebo na malé kousky pokrájené kandované ovoce. Čokoládová poleva, kterou rozpouštíme ve vodní lázni, nesnáší vysokou teplotu. Ta by neměla přesáhnout 35° C. Chlebíček přelijeme ledovou polevou ochucenou citronovou šťávou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára