štvrtok 10. januára 2013

Skořicové lívance s rebarborovým kompotem


Kompot – 150 ml čerstvé pomerančové šťávy., 175 g práškového cukru., 700 g čerstvé rebarbory nakrájené na kostičky., 2 lžíce zázvorového sirupu., lžíce nasekaného zázvoru
Lívance: 175 g polohrubé mouky., 2 lžíce cukru (nejlepší je surový)., lžička prášku do pečiva., ½ lžičky jedlé sody., ¼ lžičky soli., 2 lžičky mleté skořice., 280 ml podmáslí., 2 rozšlehaná vejce., 50 g rozpuštěného másla., rostlinný olej na smažení., zakysaná smetana na ozdobení., skořice na poprášení
1., Uvaříme kompot. Na mírném ohni zahřejeme pomerančovou šťávu, 75 ml vody a práškový cukr, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidáme kostičky rebarbory, přivedeme do varu, zmírníme oheň a 5 až 10 minut dusíme. Když je rebarbora měkká, vyjmeme ji a dáme stranou. Do šťávy přidáme zázvorový sirup a necháme lehce probublávat, dokud tekutina nezhoustne (přibližně 5 minut). Odstraníme z ohně. Nasekaný zázvor přidáme k rebarboře. 2., Připravíme těsto na lívanec. Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl a skořici. Pečlivě zamícháme a uprostřed uděláme důlek. Našleháme podmáslí s vejci a vlijeme do důlku nakonec vmícháme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. 3., Na teflonové pánvi rozpálíme trochu oleje. Naběračkou na ni vlijeme tolik těsta, aby vznikly lívance o průměru asi 10 cm. Smažíme tak dlouho, až se na lívanci začnou tvořit bublinky a okraje zhnědnou. Otočíme a pečeme ještě asi minutu. Hotové lívance skládáme na talíř a zakryjeme, aby zůstaly teplé. 4., Teplý kompot dáme mezi dva lívance a pak ještě trochu navrch, zdobíme zakysanou smetano, skořicí a podáváme.
Příprava předem – 1., krok receptu je možné udělat až tři dny předem. Kompot uložíme do lednice. Krok 2., a 3., si můžeme připravit 24 hodin předem. Lívance zabalíme do alobalu a skladujeme také v lednici.
Před použitím – Kompot ohříváme na mírném ohni. Lívance rozložíme na alobal na plech a pečeme při 180° C asi 20 minut, aby se dobře prohřály.
Zmrazení – kompot připravený podle prvního kroku receptu necháme zchladnout a přikrytý dáme zmrazit. Podobně můžeme zmrazit lívance, které jsme udělali podle kroku 2., a 3.,
Před použitím – Lívance i kompot necháme přes noc rozmrazit při pokojové teplotě a ohříváme podle postupu uvedeného výše.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára