pondelok 10. septembra 2012

Jahodový koláč s bavorským krémem


Na 16 kousků: 60 g hladké mouky., 30 g ztuženého tuku., vejce., KL moučkového cukru
Bavorský krém – 125 ml mléka., 50 g krystalového cukru., 4 žloutky., 10 g želatiny,. 125 ml smetany ke šlehání., 500 g jahod., sáček agarové polevy., 2 PL brandy., 2 PL griotky., lístky čerstvé máty na ozdobení
Smícháme mouku, vejce, 15 ml vody a moučkový cukr. Přidáme rozpuštěný vlažný tuk, zpracujeme na vláčné těsto a necháme v chladnou odpočinout. Z těsta vyválíme tenký plát, vložíme jej do koláčové formy o průměru 30 cm a pečeme dorůžova. Vychladlý korpus opatrně přeneseme na podnos. Mléko s cukrem přivedeme k varu, necháme zchladnou a vmícháme žloutky. Zahříváme do zhoustnutí, přidáme nabobtnalou želatinu a ještě chvíli zahříváme. Kastrůlek dáme do vodní lázně a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme a smícháme s krémem – tím potřeme korpus a necháme v lednici částečně ztuhnout. V kastrůlku připravíme červenou agarovou polevu podle návodu, ochutíme ji griotkou a brandy a necháme vychladnout. Omyjeme jahody, podélně je rozkrojíme a naskládáme na korpus. Opatrně přelijeme agarem. Koláč vrátíme do chladničky a necháme ztuhnout. Potom jej rozkrájíme na 16 dílů a na talíři ozdobíme omytými lístky máty.
Příprava cca 2 hodiny., kousek cca 115 kcal

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára