streda 28. novembra 2012

Malinový rosol


na 4 sklenice (po 250 ml) si připravíme: 1,5 l malinové šťávy., 700 g cukru., 40 g práškové petosy., ½ lžičky kyseliny citronové
Malinový rosol uvaříme z malinové šťávy, kterou připravíme takto: 3 l zralých malin nejprve přebereme a pod tekoucí vodou na cedníku je opláchneme. Potom je vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a vidličkou rozmačkáme. Nakonec na mírním ohni za stálého míchání rozvaříme. Rozvařené maliny nalijeme do velkého pevného čtverce plátna, přivázaného silným provazem na nohy obrácené stoličky a necháme volně prokapávat do kastrolu pod ním. Překapanou šťávu nalijeme v malé vrstvě do kastrolu se širokým dnem a na mírném ohni pozvolna odpařujeme. Cukr dobře promícháme s petosou. Když se objem šťávy zmenší nejméně o třetinu, přidáváme postupně cukr a vaříme prudkým varem dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Z rosolu průběžně odstraňujeme tvořící se pěnu děrovanou lžící nebo odpěňovačkou. Před skončením varu ještě provedeme zkoušku na rosolovatění: trochu vařícího rosolu kápneme na studený talířek a necháme vychladnout. Pokud dobře ztuhne, je rosol hotový. Hotový horký rosol potom nalijeme až po okraj do nahřátých dobře vymytých skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uložíme do temna.
Doba přípravy 2,5 hodiny., 100 g asi 1360 kJ / 325 kcal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára