pondelok 19. novembra 2012

Šampaňský dort


základ – 100 g polohrubé mouky., 40 g moučkového cukru., žloutek., 15 g másla., hotový piškotový korpus
náplň a ozdoba – 2 PL malinového želé., 2 žloutky ., 50 g cukru., 125 ml šampaňského., nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu., 6 plátků bíle želatíny., 400 ml smetany., 75 g bílých čokoládových hoblin., 75 g drobků bezé., 100 g malin., KL prosátého moučk. cukru
Troubu předehřejeme na 200° C. Z mouky, cukru, žloutků a másla připravíme těsto. Zhruba 30 min. těsto chladíme. Rozvírací formu o průměru 26 cm vymažeme a nalijeme do ní těsto. Několikrát je propícháme vidličkou a pečeme 10 – 15 min. Poté necháme vychladnou na kuchyňské mřížce. Želatinu zahřejeme a upečené těsto jí potřeme. Piškotový korpus vodorovně překrojíme, spodní díl položíme na upečené křehké těsto a ohradíme dortovým prstencem. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, vmícháme citronovou kůru a šampaňské. Nabobtnalou želatinu vymačkáme, rozpustíme a přidáme do žloutkové pěny. Z bílků ušleháme sníh. 100 ml smetany ušleháme dotuha a přidáme do krému. Polovinou krému potřeme piškot, přiložíme druhý piškot, potřeme zbylým krémem a na 60 min. Uložíme do chladna. Zbylou šlehačku ušleháme dotuha a potřeme jí dort. Nakonec jej ozdobíme čokoládovými hoblinkami, drobečky z bezé a malinami. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 10 – 15 minut., chlazení asi 60 minut., kousek asi 350 kcal., 8 g bílkovin., 17 g tuků., 37 g sacharidů

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára