sobota 23. februára 2013

Zeleninový nákyp á la Provence


4 porce – 500 g brambor., sůl., 300 g baklažanů., 300 g cukety., 300 g červených paprik., 30 g másla., 4 vejce., 150 g strouhaného sýra Gouda., 1/8 l mléka., 4 lžíce smetany., mletý pepř., 1-2 lžičky sušeného popřípade 1-2 lžíce čerstvého nebo zmrazeného koření „Provence“., 2 stroužky česneku., 1 lžíce strouhanky.,
Brambory uvaříme ve slané vodě podle velikosti cca 20 minut. Pak je slijeme, necháme mírně vychladnout a oloupeme. Zatím omyjeme baklažán, odřízneme konce a nakrájíme na tenké plátky. Ty silně osolíme a necháme asi 10 minut ležet, aby sůl nasákla hořké látky. Pak kolečka propereme a papírem vysušíme. Větší kolečka eventuálně rozčtvrtíme. Omyjeme cuketu, odřízneme konce a nakrájíme na kolečka. Opláchneme papriky, rozčtvrtíme, zbavíme stopek a jádřinců a nakrájíme na proužky. Několik proužků papriky a cukety nakrájíme na kostičky. Zbytek spaříme cca 3 minuty ve vroucí vodě a necháme okapat. 2 lžičkami másla vymastíme formu. Rozkverláme vejce se 100 g sýra, mlékem a smetanou, osolíme, opepříme a smícháme se směsí koření. Přidáme rozmačkaný česnek a promícháme. Do formy vrstvíme střídave brambory, baklažán, cuketu a proužky papriky. Každou vrstvu lehce popepříme a přelijeme vaječnou směsí. Navrchu by měla být vaječné hmota. Vše posypeme zbytkem sýra, strouhankou a vločkami ze zbylého másla. Pečeme v troubě předehřáte na 200° C (plyn stupeň č.3) cca 45 minut, na posledních 10 minut odstraníme víko. Před podáváním nákyp posypeme kostičkami papriky a cukety.
Baklažán zbavíme konců a nakrájíme na tenké plátky.
Kolečka silně osolíme a necháme asi 10 minut ležet, aby sůl vytáhla hořké látky. Osolená kolečka je nejlépe pokládat na odkapávací mřížku dřezu.
Pak kolečka propereme.
Porce obsahuje cca 510 kcal., 23 bílkovin., 29 g tuků ©



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára