sobota 23. februára 2013

Zapečený fenykl


Na 4 porcie potřebujeme – 750 g fenyklu., ¼ l zeleninového vývaru (popř. Instantního)., 1/8 l bílého vína., 40 g mouky., 50 g másla., 250 g smetany., sůl., mletý pepř., žloutek., 600 g rajčat., lžíce strouhanky ze sucharů.,
Fenykl zbavíme zelených a zvadlých částí, zeleň odložíme. Hlízy omyjeme a nakrájíme na cca 2 cm silné plátky. Zeleninový vývar a víno povaříme a v tom podusíme cca 10 minut plátky fenylku. Vyjmeme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme 40 g másla, vmícháme mouku a dozlatova osmahneme. Zředíme fenyklovým vývarem, vmícháme smetanu a přivedeme k varu. Uvaříme hustou omáčku a okořeníme ji solí a pepřem. Pak do omáčky vmícháme vejce, ale již je nevaříme. Zatím omyjeme rajčata, zbavíme je stopek nakrájíme na cca 1,5 – 2 cm silné plátky. První a poslední plátek nakrájíme vždy na kostičky. Plech nebo formu vymastíme lžičkou másla. Na plech dáme fenykl, plátky rajčat a přelijeme omáčkou. Posypeme strouhankou ze sucharů a pečeme v troubě předehřáté na 200°C (plyn stupeň 3) cca 15 minut. Zatím omyjeme zeleň fenyklu, necháme ji okapat a nadrobno nakrájíme. Rozpálíme zbytek másla a v něm cca 1 – 2 minuty dusíme kostičky rajčat. Před podáváním posypeme zapečený fenykl dušenými kostičkami rajčat a zelení fenyklu. ©
40 g másla rozpustíme v hrnci, vmícháme mouku a dozlatožluta osmahneme.
Zředíme fenyklovým vývarem a přidáme smetanu.
Uvařenou omáčku zjemníme vejcem.
Porce obsahuje cca 9 g bílkovin., 32 g tuků., 30 g uhlovodanů., cca 466 kcal / 1951 kJ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára