piatok 17. mája 2013

Krémový nákyp s pórkem


750 g brambor., 2 pórky., 375 g uzeného masa., středně velkou cibuli., 30 g másla., 30 g hladké mouky., ½ l mléka., 1 – 2 lžíce kremžské hořčice., sůl., bílý pepř., tuk na vymazání formy., 100 g sýra goudy., zelenou petrželku na zdobení.,
Brambor ve slupce omyjeme, vložíme do horké vody a asi patnáct minut necháme vařit. Pórek očistíme, opláchneme a nakrájíme na vyšší špalíky. Uzené maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostky. Brambory slijeme a dáme vychladnout, pak je oloupeme a rozkrájíme na úhledné dílky. Spolu s pórkem a masem jimi rovnoměrně naplníme vymaštěnou zapékací formu. Oloupanou cibuli najemno pokrájíme a na rozpáleném tuku necháme zesklovatět. Zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a za stálého míchání přilijeme mléko. Omáčku přivedeme k varu, přidáme kremžskou hořčici, pikantně osolíme a opepříme. Nákyp přelijeme omáčku a povrch posypeme rozstrouhaným sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., horkovzdušná trouba 175° C., plyn stupeň 3) přibližně 20 minut. Hotové jídlo podle chuti ještě ozdobíme petrželkou. ©
Doba přípravy cca ¾ hodiny., porce přibližně 2980 kJ / 710 kcal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára