nedeľa 25. augusta 2013

Mikulášovy boty

250 g celozrnné mouky., lžička kypřicího prášku., lžička perníkového koření., dřeň z vanilkového lusku., 80 g studeného másla nebo margarínu., 2 lžíce ořechového likéru., rumu nebo koňaku., 100 g cukrového sirupu., 50 g krém., sýra (žervé) ., 200 g moučkového cukru., bílek., červené potravinářské barvivo
Z mouky, kypřicího prášku, perníkového koření, vanilky, másla nebo margarínu, likéru, sirupu a krémového sýra vypracujeme v hnětači těsto. Z těsta utvoříme hroudu, zabalíme do fólie a dáme do chladničky přibližně na jednu hodinu. Na botu si vytvoříme šablonu (výška 15 cm, od paty po špičku 13 cm). Z těsta vyválíme na pomoučeném vále asi pětimilimetrový plát. Troubu předehřejeme na 175° C. Pomocí šablony vykrajujeme boty. Přeložíme na vymaštěný plech a pečeme patnáct minut. Necháme vychladnout. Utřeme prosátý moučkový cukr a bílek, aby vznikla hladká bílková poleva, 2/3 polevy obarvíme. Na okraje bot nastříkáme bílé linky a celou vnitřní plochu boty vybarvíme dočervena.
Příprava cca 50 minut., odležení cca 1 hodina., pečení cca 15 minut., kousek cca 590 kalorií

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára