utorok 23. apríla 2013

Špenátový koláč se sýrem

375 g celozrnné pšeničné mouky., 42 g droždí., 2 lžíce olivového nebo slunečnicové oleje., sůl., špetku cukru., 2 velké cibule., stružek česneku., kg čerstvého špenátu., 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku., bílý pepř., nastrouhaný muškátový oříšek., 200 g nastrouhaného sýra (nejlépe goudy)., tuk na vymazání plechu.,
Mouku vsypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme nadrobené droždí smíchané se 150 ml vlažné vody a trochou mouky. Zakryjeme a zhruba 20 minut necháme na teplém místě vzejít. Z těsta, dalších 100 ml vlažné vody, oleje, špetky soli a cukru uhněteme hladké těsto. Zakryjeme a necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Mezitím oloupeme cibule a česnek a najemno posekáme. Špenát otrháme, očistíme a opereme. Cibuli a česnek pak necháme na rozehřátém másle zesklovatět. Přidáme špenát, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a pod pokličkou krátce podusíme. Špenát dáme na síto okapat. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a na vymaštěném plechu rozválíme. Na těsto rovnoměrně rozložíme zchladlý špenát, posypeme sýrem a koláč necháme ještě asi 15 minut kynou. Pečeme asi 25 – 30 minut v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). Špenátový koláč potom nakrájíme na porce a podáváme například s rajčatovým salátem s cibulovo – koprovou zálivkou. ©
Doba přípravy asi 2 hodiny., kousek asi 880 kJ / 210 kcal.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára