piatok 15. júla 2016

Čokoládový speciál

Sníh šlehejte v naprosto suché a čisté misce. Pozor na jakýkoli zbytek mastnoty! Použitím elektrických šlehacích metel a přidáním pár zrnek soli zvýšíte svou naději na úspěch. Dostatečnou tuhost sněhu snadno ověříte opatrným obrácením misky dnem vzhůru. Použijete-li na žhavé srdce bábovičky bílou čokoládu, dočkáte se při krájení efektního překvapení: tmavé těsto skrývá tekutou bílou čokoládu.
Suroviny: 100 g hořké čokolády, 100 g krupicového cukru (nejlépe hnědého), 100 g změklého másla, 3 vejce, žloutky oddělené od bílků, 100 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 50 g mletých lískových oříšků nebo mandlí, 12 kostiček bílé čokolády (co nejkvalitnější, s vysokým obsahem kakaového másla), špetku soli, tuk a jemný krupicový cukr na vymazání a vysypání formiček
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C (elektrickou) nebo na 160 °C (horkovzdušnou). Tmavou čokoládu rozpusťte. Šest formiček o obsahu nejméně 100 ml vymastěte a vysypte cukrem. Máslo, cukr a rozpuštěnou čokoládu vyšlehejte do pěny, po jednom vmíchejte žloutky, potom mouku prosátou s práškem do pečiva a mleté oříšky nebo mandle. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně přimíchejte k čokoládové hmotě. Formičky naplňte ze dvou čtvrtin čokoládovou směsí, navrch položte vždy 2 čtverečky bílé čokolády a překryjte tmavou směsí. Náplň by měla dosahovat nanejvýš do tří čtvrtin výše formičky. Formičky postavte na plech a pečte 15 – 20 minut. Sejměte z plechu, nechte asi 15 minut chladnout mimo troubu a opatrně vyklopte na talíř. Pak už rychle servírujte, aby vám tekuté překvapení uvnitř báboviček neztuhlo!
TIP: Nalámanou čokoládu rozpustíte v misce překryté fólií zahříváním v mikrovlnné troubě 1 – 2 minuty při nejvyšším výkonu. Misku nebo kastrůlek s čokoládou můžete také umístit nad hrnec s horkou vodou. Voda se nesmí vařit ani se dostat do rozpouštěné čokolády!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára