piatok 29. júla 2016

Drážďanská vánoční štola

400 g hladké mouky., 40 g droždí., 70 g pískového cukru., dl mléka., 180 g másla., vaječný žlutek., vanilinový cukr., sůl., hrst rozinek., hrst kandovaného ovoce., hrst mandlí., 1 – 2 lžíce rumu., tuk na vymazání plechu., cukr na pospání
K prosáté mouce přidáme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme vlahým mlékem. Dáme na teplé místo vykynout. Poté přidáme rozpuštěné máslo, žloutek, vanilinový cukr, sůl a dobře vypracujeme. Dále do těsta zapracujeme rozinky, kandované ovoce a spařené, oloupané a nasekané mandle, ochutíme rumem. Těsto na povrchu lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Poté přeložíme na vál a vytvarujeme štolu, kterou dáme na lehce tukem potřený plech. Vložíme do vyhřáté trouby a přibližně při 180° C zvolna upečeme. Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára