štvrtok 14. júla 2016

Švestkové lasagne s mandlemi

Suroviny pro 4 osoby: 9 - 12 listů lasagní, 50 g másla, 450 g mražených švestek nebo slív apod., bez pecek, špetka mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mleté skořice, přírodní třtinový cukr, dle chuti, 100 ml červeného vína, 1 - 2 lžičky maizeny nebo solamylu, 50 g loupaných mandlí, posekaných, 1 kelímek kysané smetany k podávání
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Mražené švestky vložíme do kastrolu se silnějším dnem, podlijeme asi 2 lžícemi vody, přiklopíme a dusíme, dokud ovoce nepovolí. Švestky rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme a ochutíme hřebíčkem, skořicí a podle chuti osladíme. Nakonec vlijeme červené víno, ve kterém jsme rozmíchali maizenu nebo solamyl, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Zapékací misku vymažeme kouskem změklého másla (zbytek rozpustíme) a dno vyložíme částí připravených lasagní. Zalijeme částí švestkové omáčky, posypeme dílem sekaných mandlí a opět pokryjeme lasagnemi, přelijeme omáčkou a posypeme mandlemi. Takto pokračujeme do vyčerpání všech ingrediencí, poslední vrstvu končíme lasagnemi. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut, podle výšky lasagní. Podáváme ještě teplé, nejlépe s kysanou smetanou.
příprava: 20 minut a 25 minut zapečení

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára