nedeľa 24. júla 2016

Kaštanové vdolečky s čokoládovou polevou

3 dl mléka; 9 dkg másla; 10 dkg mouky; 4 vejce; 10 dkg mléčné čokolády; 10 dkg krystalového cukru; 0,5 dl rumu; 3 dl smetany; sůl; 3 - 5 dkg práškového cukru; 3 dl oleje; 5 dkg kakaového prášku; 1 vanilkového lusku; 10 dkg kaštanového pyré; 1,6 dl vody

Připravíme odpalované těsto. Dáme vařit vodu, vložíme do ní máslo, prosejeme mouku a důkladně mícháme tak dlouho, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn nádoby. Hotové těsto necháme několik minut odpočinout a pak do něho za stálého míchání postupně přidáme celá vejce. Kaštanové pyré smícháme s tuhou šlehačkou a s rumem. Čokoládovou polevu připravíme následujícím způsobem: dáme vařit mléko a až bude horké, rozdrolíme do něj čokoládu, přes síto nasypeme kakaový prášek, vhodíme přepůlený vanilkový lusk, přidáme krystalový cukr, trošku rumu a povaříme. Pokud by poleva byla příliš řídká, přidáme ještě kakaový prášek, pokud by naopak byla příliš hustá, rozředíme ji mlékem nebo smetanou.
Usmažíme vdolečky. V kastrolu s vyššími stěnami rozpálíme olej a z těsta vytvarujeme kuličky velikosti ořechu. Nedávejme příliš mnoho vdolečků na olej najednou, protože během smažení zdvojnásobí svůj objem. Zpravidla se během smažení v oleji samovolně otočí, ale pokud ne, tak je obrátíme. Vdolečky smažíme tak dlouho, dokud nezískají hezkou zlatavou barvu, pak je vytáhneme na papír a necháme je okapat. Prostředek vdolečků bude dutý, a proto je pomocí cukrářského sáčku snadno naplníme kaštanovým pyré. Před podáváním vdolečky posypeme práškovým cukrem a bohatě zakapeme horkou čokoládovou polevou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára