sobota 20. augusta 2016

Citronový koláč

1 hrnek hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 6 lžic rozpuštěného másla, 4 lžíce studené vody, hladká mouka na posypání válu, tuk na potření koláčové formy
Krém: 1 ½ hrnku vody, ½ hrnku pískového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rozehřátého másla, 1 balíček pudinku s vanilkovou příchutí, nastrouhaná kůra a šťáva z 1 dobře omytého citronu
Na válu smícháme mouku a prášek do pečiva. Do středu uděláme důlek, vlijeme do něj vychladlé máslo, studenou vodu a rychle spojíme v těsto. Vál posypeme moukou a vyválíme kulatý plát. Položíme jej na obrácené dno formy potřené tukem. Těsto propícháme vidličkou a kraje úhledně ořízneme. Obrácenou formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme, až těsto zrůžoví. Poté formu obrátíme na tác, koláč lehce sejmeme a naplníme mírně vychladlým citronovým krémem. Krém necháme v chladničce ztuhnout, nejlépe přes noc.
Krém: všechny suroviny smícháme a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, až směs zhoustne. Za občasného promíchání necháme krém mírně vychladnout.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára