piatok 26. augusta 2016

Věterný mlýn-recept na dort

1 ½ hrnku polohrubé mouky., hrnek pískového cukru., 2 KL prášku do pečiva., ½ kostky másla., 3 vejce., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy., ½ hrnku oloupaných a nastrouhaných mandlí., balíček vanilkového cukru., tabulka čokolády na vaření., PL ztuženého tuku
smetanová náplň: hrnek smetany ke šlehání., 2 PL moučkového cukru., balíček vanilkového cukru., PL želatiny., 3 PL studené vody
Změklé máslo s cukrem a vejci utřeme do pěny, pak vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Čtvrtinu těsta vlijeme do tukem vymazané. Moukou vysypané formy y ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut zapečeme. Zapečený povrch těsta posypeme čtvrtinou mandlí promíchaných s vanilkový cukrem a pečeme ještě dalších 10 – 15 minut. Upečenou tenkou placku opatrně vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Stejným způsobem upečeme ještě tři placky. Poslední placku asi 5 minut před dopečením vyjmeme z trouby, ve formě ji nakrájíme ostrým nožem na dvanáct dílů a pak ve vyhřáté troubě dopečeme. Když dílky vychladnou, polijeme je dvěma třetinami čokolády, kterou jsme rozehřáli společně se ztuženým tukem v horké vodní lázni. Zbývající rozehřátou čokoládou pokapeme ostatní tři dortové placky. Potom je spojíme dvěma třetinami smetanové náplně. Zbývající smetanovou náplní naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a od okrajů ke středu dortu nastříkáme dvanáct paprsků.  Mezi paprsky šikmo, špičkami do středu, naskládáme dvanáct čokoládou politých dílků tak, aby se celou plochou opíraly o šlehačkové paprsky a vytvořily tak lopatky větrného mlýna.
Příprava smetanové náplně: Želatinu necháme nabobtnat ve třech lžících studené vody a poté ji na mírném ohni rozpustíme. Když vychladne, zamícháme ji do pevně ušlehané smetany, do níž jsme zašlehali cukr a vanilkový cukr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára