piatok, 26. augusta 2016

Výborný makový dortík

Suroviny: 4 vejce, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 100 g solamylu, 2 lžičky prášku do pečiva, 75 g mletého máku, 2 plné lžíce rybízového džemu, 2 plátky bílé želatiny, 2 kelímky smetany ke šlehání, 4 lžíce vody, 8 lžic vaječného koňaku, 3 lžíce brusinkového kompotu, 3 lžíce pistáciových oříšků, pečící papír a tuk na vymazání formy
Postup: Nejprve oddělíme bílky a žloutky. Bílky pak se 4 lžícemi studené vody pevně ušleháme. Do sněhu dále zašleháme cukr včetně vanilkového. Utřeme žloutky a postupně k nim přidáme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Přisypeme mák a na závěr opatrně vmícháme sníh. Formu vyložíme pečícím promaštěným papírem. Naplníme těstem, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě (175 ° C) asi 30 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout, vyklopíme ho a dvakrát rozřízneme. Spodní díl pomažeme rybízovým džemem. Přiklopíme druhým dílem. Želatinu namočíme a ušleháme polovinu smetany. Potom si želatinu rozpustíme. Do šlehačky přimícháme 5 lžic vaječného koňaku a vychladlou želatinu. Oba díly vložíme zpět do formy. Koňakovou šlehačku nalijeme na povrch a dort uložíme na hodinu do chladničky. Potom odstraníme formu a přiklopíme ztuhlou šlehačku třetím dílem. Ušleháme druhý kelímek smetany a potřeme povrch dortu tak, aby nám 1/4 smetany zbyla na zdobení. Touto smetanou si naplníme sáček s hvězdicovou zdobičkou. Na dort nastříkáme 14 oválků a doprostřed kolo. Necháme okapat brusinky, kterými pak naplníme středové kolo dortu. Oválky vyplníme vaječným koňakem. Okraj dortu ozdobně posypeme jemně nasekanými pistáciemi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára