piatok 26. augusta 2016

Dort s kočičími jazýčky

Suroviny pro 8 – 10 porcí: 10 vajec + ještě 4 žloutky, 200 g práškového cukru, 1 lžičku strouhané citronové kůry, 300 g hrubé mouky, 60 g škrobové moučky, 180 g rozpuštěného másla nebo Stelly Extra + asi 5 g na vymazání plechu
Na čokoládový krém: 250 ml mléka, 100 g cukru, 90 g kvalitní čokolády na vaření, nalámané na kousky, 20 g škrobové moučky rozšlehané ve 2 lžicích studeného mléka, 250 g másla
Na polevu: 400 g čokoládové polevy v prášku
Na ozdobu: 10 kočičích jazýčků, hrst čokoládových cereálií
Postup: Vejce, žloutky a cukr šlehejte v misce postavené nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou, dokud se cukr nerozpustí. Misku sejměte a směs ještě pět až osm minut prošlehávejte metlou, až vznikne krémová hmota. Mouku prosátou se škrobem přisypávejte k vejcím s cukrem a zatírejte ji vařečkou. Přidejte citronovou kůru a vlijte máslo, promíchejte. Troubu předehřejte na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Na vymazaný a pečicím papírem vyložený plech vlijte piškotovou hmotu, rozetřete ji pomocí stěrky a pečte čtvrt hodiny, až je na dotek suchá.
Krém: Svařte v kastrůlku mléko s cukrem a přidejte čokoládu. Do horké směsi přilijte škrob a za stálého míchání na mírnějším ohni povařte asi tři minuty (do zhoustnutí). Takto připravený základ nechte vychladnout. Mezitím utřete vařečkou ve větší misce máslo. Postupně do něj zatřete vychladlou čokoládovou směs. Plát těsta rozkrojte na stejně velké obdélníky, čtverce… vaší kreativitě se meze nekladou: vláčnému těstu můžete pomocí vykrajovátek dát třeba tvar srdcí či hvězd. Potírejte je čokoládovým krémem, vrstvěte na sebe a zakončete těstem.
Polevu připravte podle návodu na obalu. Pečlivě ji rozetřete na připravené řezy, nejlépe širokým nožem. Než stihne poleva ztuhnout, ozdobte dort kočičími jazýčky a kuličkami čokoládových cereálií nebo jinými ozdobami – trochu je do polevy vmáčkněte. Alespoň hodinu chlaďte, před podáváním seřízněte případné nehezké okraje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára