piatok 26. augusta 2016

Švestkový dort z Bádenu

½ hrnku hrubé mouky., ½ hrnku moučkového cukru., 1 ½ hrnku nastrouhaných jader lískových oříšků., 4 PL strouhanky., 6 vajec., balíček vanilkového cukru., KL prášku do pečiva., tuk na vymazání a strouhanka na vysypání dortové formy., ½ balíčku oloupaných mandlí nakrájených na tenké plátky., 6 dobře vyzrálých švestek na ozdobení dortu
švestková náplň: 5 PL pískového cukru., 4 – 5 PL vody., ¼ KL skořice., 2 tlučené hřebíčky., dobře vyzrálé nebo kompotované švestky (asi kg)
smetanová náplň: 2 hrnky smetany ke šlehání., balíček vanilkového cukru
Žloutky, cukr a vanilkový cukr umícháme do pěny. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílku a po lžících vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva, se strouhankou a s oříšky. Těsto vlijeme do tukem vymazané, strouhankou vysypané formy a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Piškotový korpus necháme do druhého dne rozležet, poté jej vodorovně rozřízneme na tři stejné plátky. První plát potřeme vychladlou švestkovou náplní. Zakryjeme druhým plátem, potřeme jej polovinou smetanové náplně a přikryjeme třetím plátem. Z druhé poloviny smetanové náplně oddělíme 4 – 5 PL. Zbývající smetanovou náplní potřeme boční stěny i horní plochu dortu a posypeme tenkými plátky mandlí. Cukrářský sáček se širším tvořítkem naplníme oddělenou smetanovou náplní a na horní ploše dortu utvoříme ve stejné vzdálenosti dvanáct pusinek. Do každé vložíme polovinu vypeckované švestky. Dort necháme před podáváním v chladničce ztuhnout.
Příprava švestkové náplně: Švestky vypeckujeme, smícháme je s cukrem, skořicí, hřebíčkem, mírně podlijeme vodou a rozvaříme doměkka.
Příprava smetanové náplně: Smetanu ušleháme, a když je dostatečně tuhá, zašleháme do ní vanilkový cukr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára