500 g polohrubé mouky., 20 g droždí., ¼ l mléka., ľ vlíže pískového cukru., vejce nebo 2 žloutky., sůl., 60 g másla nebo rostlinného tuku., tuk na vymazání pekáče., tuk na potírání buchet. Moučkový cukr na posypání.,
Náplň – tvarohová, maková, povidlová, použít lze i čerstvé ovoce nebo zavařeninu.,
Mouku prosijeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout. Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, vejce nebo žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme stejně velké kousky těsta, které vytvarujeme na placičky, do jejich středu dáme lžičku libovolné náplně. Zformujeme do tvaru buchty a klademe je do tukem dobře vymazaného pekáče. Peroutkou namočenou v rozehřátém tuku každou buchtu potřeme, a to nejen na povrchu, ale i po stranách, aby se k sobě neslepily. Když zaplníme celý pekáč, necháme buchty ještě kynout a potom je upečeme dozlatova. Upečené buchty vyklopíme, necháme vychladnout a potom pocukrujeme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára