utorok 23. augusta 2016

České koblihy

¼ mléka., 35 g droždí., 3 lžíce moučkového cukru., 400 g hrubé mouky., 100 g hladké mouky., 60 g másla nebo rostlinného tuku., 2- 3 žloutky., sůl., 3 lžíce rumu., tužší zavařenina na plnění., tuk na smažení., moučkový cukr na posypání.,
V části vlažného mléka rozmicháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky, promícháme a necháme vykynout. Změklý tuk utřeme s cukrem, postupně přidáme žloutky, potom prosátou mouku, sůl, rum, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na plát asi cm silný a na polovině těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kroužky. Do jejich středu dáme lžičku zavařeniny a překlopíme druhou polovinou těsta. Kolem vyvýšených míst náplně prsty těsto přimáčkneme, aby se oba pláty dobře spojily a potom stejným tvořítkem koblihu vykrojíme. Koblihy necháme ještě vykynout a potom je vrchní stranou dolů vložíme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku a po obou stranách smažíme dozlatova. Teplé a pocukrované koblihy rozložíme na tác (neskládáme je na sebe!) a necháme vychladnout.
Tip – Místo zavařeniny můžeme koblihy naplnit hustějším vanilkovým pudinkem, do kterého zašleháme žloutek, nebo je necháme prázdne, po vychladnutí je prořízneme do tří čtvrtina a naplníme ušlehanou šlehačkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára