250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 30 g droždí, vejce, sůl, 3 lžíce pískového cukru, 1-2 dl mléka podle potřeby, 2 dl sladké smetany
Mouku prosijeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme trochu cukru, vlažného mléka a necháme vykynout. Potom vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které necháme kynout. Během kynutí těsto několikrát propracujeme.
Z polovičný dávky kynutého těsta vyválíme obdélník, potřeme ho nádivkou a z užší strany srolujeme jako roládu, tu podélně rozkrojíme na dvě části. Oba kusy těsta spirálovitě svineme, přeneseme na tukem vymazaný plech. Po vykynutí potřeme rozehřátým máslem a upečeme dozlatova.
Příprava ořechovo – makové náplně – 150 g nastrouhaných jader vlašských ořechů smícháme se 150 g mletého máku, 2 lžícemi medu., 2 lžícemi pikantní zavařeniny a balíčkem vanilinového cukru., – podle potřeby přidáme horké mléko a dobře promícháme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára