utorok 23. augusta 2016

Vlaštovky-recept pro děti

250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 30 g droždí, vejce, sůl, 3 lžíce pískového cukru, 1-2 dl mléka podle potřeby, 2 dl sladké smetany
Mouku prosijeme a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme trochu cukru, vlažného mléka a necháme vykynout. Potom vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které necháme kynout. Během kynutí těsto několikrát propracujeme.
Z vykynutého těsta odkrajujeme menší kousky, které vyválíme do tvaru válečku o průměru asi 1,5 cm. Na něm uvážeme uzel a oba konce válečku několikrát nařízneme. Přeneseme na tukem vymazaný plech, necháme ještě krátce kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Tip – Místo uzlů můžeme udělat i briošky. Z menších kousků těsta tvarujeme bochánky, na kterých prostřihneme „ouška“.
Někdy stačí jen fantazie a obyčejné vdolečky se mohou proměnit v dětskou postavičku. Jablíčko místo pusinky, malina jako nos a na oči třeba kuličky rybízu. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára