utorok 23. augusta 2016

Očkaté koláčky

500 g polohrubé mouky., balíček droždí (42 g)., 80 g pískového cukru., asi ¼ l mléka., vajece., sůl., 80 g másla neb rostlinného tuku., tuk na vymazání plechu se zvýšenými okraji.,
Náplň tvarohová – 250 g měkkého tvarohu., 2 – 3 lžíce pískového cukru., ½ balíčku vanilinového cukru., citronová šťáva (lze přidat i rozinky nebo nadrobno pokrájené kandované ovoce).,
Náplň povidlová – 250 g švestkových povidel., lžíce rumu., mletá skořice., cukr podle chuti.,
Náplň maková – 250 g mletého máku., ¼ l horkého mlíka., 2 lžíce pískového cukru., ½ balíčku vanilinového cukru., citronová šťáva (pro výrazněší chuť můžeme přidat trochu rybízové zavařeniny).,
Drobenka – 80 g hrubé mouky., 80 g másla nebo rostlinného tuku., 80 g pískového cukru.,
Z těsta vyválíme plát asi cm silný, který pokrájíme na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dáme lžičku náplně (nejlépe makové, tvarohové nebo povidlové abo ořechové), cípy povytáhneme, křížem přeložíme a stiskneme, aby náplň vykukovala všemi čtyřmi oky. Tyto čtyřhranné koláčky klademe na tukem vymazaný plech, po vykynutí potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou a upečeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára