500 g polohrubé mouky., balíček droždí (42 g)., 80 g pískového cukru., asi ¼ l mléka., vajece., sůl., 80 g másla neb rostlinného tuku., tuk na vymazání plechu se zvýšenými okraji.,
Náplň tvarohová – 250 g měkkého tvarohu., 2 – 3 lžíce pískového cukru., ½ balíčku vanilinového cukru., citronová šťáva (lze přidat i rozinky nebo nadrobno pokrájené kandované ovoce).,
Náplň povidlová – 250 g švestkových povidel., lžíce rumu., mletá skořice., cukr podle chuti.,
Drobenka – 80 g hrubé mouky., 80 g másla nebo rostlinného tuku., 80 g pískového cukru.,
Z vykynutého těsta nakrájíme stejně velké kousky a vytvarujeme z nich kuličky, které necháme krátce kynout. Potom je zploštíme dlaní a do jejich středu dáme lžičku náplně, nejčastější tvarohové. Těsto pevně uzavřeme a vzniklé bochánky položíme na tukem vymazaný plech. Do každýho bochánku uděláme skleničkou zavalenou do utěrky a namočenou v mouce důlek, který vyplníme náplní, nejčastěji švestkovými povidly nebo zavařeninou a můžeme posypat drobenkou. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě krátce kynout, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme dozlatova.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára