utorok 23. augusta 2016

Barevný koláč s drobenkou

Asi 18 kousků si připravíme – 1/8 mléka., 3 lžíce strouhanky., ½ kostky (21 g) droždí., 275 g polohrubé mouky., 2 lžíce cukru., vejce., 50 g másla nebo rostlinného tuku., mouku na vysypání plechu., 500 g angreštu., 500 g meruněk., 500 g švestek.,
Na drobenku – 150 g másla., 200 g cukru., 250 g hrubé mouky., lžičku mletého zázvoru., vanilkový lusk., lžičku mleté skořice.,
Na kvásek zahříváme v kastrůlku na plotýnce nebo ve speciální misce v mikrovlnné troubě mléko, aby bylo vlažné. Potom do něj rozdrobíme droždí a lžičkou pečlivě mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Polohrubou mouku přesijeme (vyhneme se tak žmolkům) do široké zadělávací mísy a uprostřed vyhloubíme důlek. Opatrně přilijeme rozpuštěné droždí.
Na okraj důlku nasypeme kolem dokola cukr a pak metličkou zlehka promícháme kvasnicové mléko s trochu mouky a cukru, až vznikne hladká a hustá kašička.
Mísu zakryjeme čistou utěrkou a kvásek necháme na teplém místě zhruba 20 minut kynout. Můžeme použít například elektrickou troubu zahřátou na 50°C (plyn stupeň 1), kam mísu vložíme na mřížku a necháme pootevřená dvířka. Dobře nakynutý kvásek zdvojnásobí svůj objem.
Rostlinný tuk nebo máslo nakrájíme ostrým nožem na malé kousky a společně s vejcem přidáme ke vzešlému kvásku. Nyní všechny přísady důkladně zpracujeme ručním hnětačem, aby vzniklo hladké těsto.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a dále rukama hněteme, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Z těsta vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy, posypeme špetkou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě či opět v troubě přibližně 30 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený plech a rovnoměrně rozválíme po celé ploše. Plát posypeme 3 lžícemi jemné strouhanky. Meruňky přelijeme vroucí vodou, zchladíme a sloupneme. Přepůlíme a odstraníme pecky. Švestky a angrešt omyjeme, očistíme a necháme okapat. Pak švestky podélně nakrojíme a vyjmeme pecky. Těsto si podélně rozdělíme na třetiny a každou úhledně poklademe jedním druhem ovoce (řeznou plochou nahoru). Pak si připravíme drobenku: do misky dáme tuk, přisypeme cukr a mouku a prsty rychle zpracujeme do malých žmolků.
Vanilkový lusk rozřízneme, dužinu vyškrábeme. Drobenku rozdělíme ns tři díly, jeden smícháme se skořicí, druhý s vanilkovou dření a třetí se zázvorem. Zázvorovou drobenkou posypeme meruňky, vanilkovou angrešt a skořicovou švestky. Koláč vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200°C., plyn stupeň 3) a pečeme asi 45 minut. 10 minut před dopečením můžeme překrýt alobalem, aby se drobenka nespálila.  
Doba přípravy přibližně 1 ¼ hodiny (bez doby čekání)., kousek zhruba 1550 kJ / 370 kcal.
Tip – Pokud chceme mít kynuté těsto krásně nadýchané používáme pouze čerstvé kvasnice. Jak je poznáme? Jednoduše – mají sametový povrch a když začneme drobit, jsou v místě lomu hladké. Tekutina, ve které je budeme rozpouštět, musí být vlažná, vyšší teplota kvasinky ničí. Sůl, cukr a tuk nikdy nehněteme přímo s droždím, protože brání kynutí. Všechny přísady do těsta musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou. Jestliže nám kvasnice zbydou, dáme je zmrazit (vydrží až tři měsíce). V případě sušeného droždí je postup jednodušší, prostě se smíchá s moukou a ostatními přísadami, výroba kvásku odpadá.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára