streda 24. augusta 2016

Broskvový dort s likérem

Asi 12 kousků – 100 g polohrubé mouky., špetka soli., 30 g cukru., 65 g másla., 2 lžíce netučného tvarohu (0,3%) tuku.,
Obložení – 6 plátků želatiny., 3 velká vejce., 50 g cukru., 1 citron., 500 g netučného tvarohu., 200 ml vaječného likéru., 1 plechovka kompotových broskví (480 g)., 2 lžíce oříšků pražených v karamelu
Z předepsaných přísad rychle vypracujeme hladké soudržné těsto a chladíme ho 30 minut. Troubu předehřejeme na 180° C. Dno rozvírací formy o průměru 24 cm vymažeme a přímo na něm těsto vyválíme. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a dozlatova pečeme asi 18 minut. Vychladlý plát těsta sejmeme. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky a 20 g cukru utrěme do pěny. Z omytého citronu ostrouháme trochu kůry a šťávu vylisujeme. Kůru, šťávu, vaječný likér a tvaroh dohladka utřeme. Přimícháme ho do žloutků. Osladíme tekutým sladidlem. Želatinu rozpustíme a přimícháme do krému. Chladíme nejméně 30 minut. Ušleháme polovinu smetany a vmícháme ji do želírijícího krému. Broskve necháme okapat a nakrájíme je na dílky. K upečenému plátu přiložíme rozvírací prstenec dortové formy. Na těsto naneseme krém a upravíme polovinu broskví. Necháme ztuhnout asi 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Prstenec odstráníme. Ušleháme zbývající smetanu a dort ozdobíme. Navrch upravíme a zbývajicí broskve a posypeme griliášem. 
Příprava cca 45 minut., chlazení cca 4,5 hodiny., pečení cca 18 minut., kousek asi 200 kcal., 9 g bílkovin., 9 g tuků., 19 g sacharidů.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára