streda 24. augusta 2016

Dortová kopule

Asi 12 kousků – 100 g polohrubé mouky., špetka soli., 30 g cukru., 65 g másla., 2 lžíce netučného tvarohu (0,3%) tuku., rozvírací forma., mísa s kulatým dnem
Obložení – 17 plátků želatiny., 200 ml meruňkové šťávy., 1 kg netučného mléčného jogurtu (0,3% tuku)., 4 citrony., 100 g cukru., tekuté sladidlo., 100 ml smetany ke šlehání., 2 bílky., 50 g malých makronek (amaretti)., 20 g hořké čokolády.,
Troubu předehřejeme na 175° C. Z předepsaných přísad vypracujeme hladké těsto. Vyválíme ho přímo na vymazaném dně rozvírací formy o prúmeru 24 cm. Přiklopíme obrácenou mísu a přebytečné těsto podle ní odkrojíme. Plát pečeme asi 30 minut a vyjmeme z trouby. Tři plátky želatiny dáme nabobnat. Mísu vložíme asi na 30 minut do mrazničky. Rozehřejeme meruňkovou sťávu a želatinu v ní rozpustíme. Vychladlou želatinou vylijeme vychlazenou mísu a dáme ztuhnout. Na krém dáme nabobnat zbývající želatinu. Z citronů vylisujeme šťávu a rozmícháme ji s jogurtem a cukrem. Přisladíme tekutým sladidlem. Želatinu rozpustíme a vychladlou ji s cukrem vmícháme do jogurtu. Odděleně ušleháme bílky a smetanu. Jakmile jogurtová hmota začne želírovat, postupně vmícháme šlehačku, sníh a makronky, naplníme mísu. Přiložíme upečený plát. Necháme tuhnout, nejlépe přes noc. Mísu krátce ponoříme do horké vody, poté obsah vyklopíme na podnos. 
Příprava cca 60 minut., chlazení nejlépe přes noc., pečení cca 20 minut., kousek asi 180 kcal., 7 g bílkovin., 8 g tuků., 21 g sacharidů.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára