streda 24. augusta 2016

Broskvový koláč s brusinkami

24 kousků – 200 g másla., 200 g cukru., 4 vejce., 300 g polohrubé mouky., 1 balíček prášku do pečiva., 100 g strouhaných mandlí., 1 lžička mletého anýzu.,
Obložení – 1,5 kg broskví., 1 chemicky neošetřený citron., 50 g cukru., 150 g brusinek (konzervovaných)., 1 balíček číre dortové želatiny v prášku.,
Broskve omyjeme, spaříme vroucí vodou, zbavíme slupky, rozpůlime a odpeckujeme. Citron omyjeme a osušíme. Kůru ostrouháme, šťávu vylisujeme. Broskve dusíme asi 8 minut v cukrové vodě (250 ml) s citronovou šťávou. Poté je necháme okapat (šťávu zachytíme) a dáme vychladnout. Troubu předehřejeme na 200° C. Plech vyložíme papírem na pečení. Na těsto ušleháme do pěny máslo s cukrem. Postupně, po jednom vmícháme vejce. Smícháme s moukou, práškem do pečiva, mandlemi, citronovou kůrou a anýzem. Těsto dáme na plech. Navrch rozdělíme broskve a brusinky. Pečeme asi 40 minut. Dortové želé povaříme s 250 ml broskvové šťávy a ještě teplý koláč jím potřeme. Necháme vychladnout.
Příprava asi 60 minut., pečení asi 40 minut., kousek asi 210 kcal., 5 g bílkovin., 9 g tuků., 27 g sacharidů
Tip – Zda se dužina snadno oddělí od pecky, to závisí nejen na zralosti, také i na odrůdě broskví. Pecka raných odrůd lpí v dužine velmi pevně, u některých středních a pozdních odrůd ji oddelíme bez problémů.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára