24 kousků – 300 g hladké mouky., 160 g másla., 3 lžíce mléka., 2 žloutky., 100 g cukru.,
Obloha – 2 citrony., 2 kg jablek., 6 vajec., 500 g tučného tvarohu., 200 g zakysané smetany., 200 g cukru., 2 balíčky vanilkového cukru., 80 g solamylu., 6 lžíc zavařeniny.,
Z mouky, vychlazeného másla, mléka, žloutků a cukru vypracujeme těsto, zavineme je do fólie a na 60 minut uložíme do chladničky. Troubu předehřejeme na 200° C. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto vyválíme a dáme na plech. Vytvarujeme malý okraj. Dno několikrát propícháme vidličkou a těsto pečeme asi 15 minut. Citrony omyjeme a osušíme. Kůru ostrouháme a šťávu vylisujeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, pokrájíme na osminky a pokapeme citronovou šťávou. Oddělíme žloutky od bílků. Promísíme tučný a nízkotučný tvaroh, zakysanou smetanu, žlutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a solamyl. Bílky ušleháme dotuha a vmícháme do tvarohového krému. Čtvrtinu nakrájených jablek pokrájíme na kousky, vmícháme do tvarohového krému a směsí potřeme plát těsta. Obložíme zbylými jablky a pečeme 40-50 minut. Zavařeninu rozmícháme, ohřejeme a koláč ní potřeme.
Příprava asi 20 minut., chlazení asi 60 minut., pečení asi 55-75 minut., kousek asi 300 kcal., 9 g bílkovin., 11 g tuků., 40 g sacharidů
Tip – Koláč bude chutnat ješté lépe, když jej posypeme před pečením rozinkami namočenými v rumu.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára