20 kousků – 500 g polohrubé mouky., 1 kostka droždí., 125 ml vlažného mléka., špetka soli., 80 g cukru., 2 lžičky strouhanky., 2 lžičky citronové kůry., 100 g másla., 2 vejce.,
Obloha – 1,2 kg švestek
Drobenka – 150 g hrubé mouky, 75 g cukru., 75 g vychlazeného mléka., 2 lžičky skořice.,
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vytlačíme důlek. Do něj dáme droždí, mléko, sůl, cukr a citronovou kůru a vše promícháme s troškou mouky z okraje. Přikryté necháme kynout asi 15 minut. Vyhněteme rozpuštěné máslo a vejce. Těsto dáme kynout na dalších asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 200° C. Plech vyložíme papírem na pečení. Švestky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Na drobenku rychle rukama uhněteme mouku, cukr, máslo a skořici. Směs dáme do chladničky. Těsto vyválíme, rozložíme na plech a vytáhneme okraje. Švestky poklademe na těsto řeznou plochou nahoru těsně vedle sebe. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě zhruba 35 minut. Hotový koláč necháme vychladnout na plechu.
Příprava asi 75 minut., kynutí asi 45 minut., pečení asi 35 minut., kousek asi 340 kcal., 5 g bílkovin., 8 g tuků., 59 g sacharidů
Tip – Nejenom na třešně, ale například i na švestky můžeme použít praktický odpeckovač, kterým pecky z ovoce snadno a rychle odstraníme.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára