nedeľa 14. augusta 2016

Dvoubarevná roláda

¾ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 6 vajec, ½ balíčku kakaa, tuk na vymazáni alobalu nebo papíru na pečení, kakao na poprášení utěrky
Krém: ½ tabulky bílé čokolády, 3 lžíce mléka, 4 lžíce rumu, ¾ kostky másla, ¾ hrnku moučkového cukru
Čokoládové hoblinky: ½ tabulky bílé čokolády, ½ tabulky tmavé čokolády
Žloutky utřeme s polovinou cukru do husté světlé pěny. Postupně vmícháme mouku promíchanou s kakaem. Nakonec lehce vmícháme tuhy sníh ušlehaný z bílků, do kterého jsme zašlehali druhou polovinu cukru. Dva plechy vyložíme alobalem a potřeme tukem. Těsto rozdělíme na poloviny a rovnoměrně je rozetřeme na 2 plechy, aby byl piškot tenký. Ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut. Upečené pláty těsta vyklopíme na 2 utěrky poprášené kakaem. Opatrně odstraníme alobal a pláty zavineme i s utěrkou od úzké strany, položíme je spojem dospod na prkénko a necháme zcela vychladnout. Vychladlé pláty rozbalíme, sejmeme utěrku a oba pláty rovnoměrně potřeme 2 třetinami krému. Jeden plát pevně stočíme. K zavinuté roládě přiložíme druhý plát a pokračujeme v rolování. Roládu položíme na polodlouhý tác a potřeme ji zbývajícím krémem. Povrch hustě posypeme hoblinkami bílé a tmavé čokolády.
Krém: Mléko zahříváme, až začne bublat. Poté je sejmeme z ohně, vmícháme do něj nastrouhanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme. Do směsi přimícháme rum, necháme vystydnout, vložíme do chladničky a necháme v ní za občasného zamícháni 30 minut. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně po částech vmícháme rozpuštěnou čokoládu a umícháme hladký krém.
Hoblinky: Škrabkou na zeleninu zvolna přijíždíme povrch čokolády, aby se utvořila hoblinka. Přejíždíme-li tabulku čokolády na širší straně, vzniknou hoblinky delší, chceme-li vytvořit kratší hoblinky, seškrabujeme užší stranu čokolády. Hoblinky přenášíme na moučník pomocí špejle nebo párátka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára