streda 24. augusta 2016

Kynutá bábovka-recept

Asi 8 kousků 100 g másla., 200 g hladké nebo polohrubé mouky., 30 g cukru., sůl., 100 ml mléka., 20 g čerstvého droždí., vejce., žloutek., 100 g rozinek máčených v rumu., 75 g sekaných mandlí., tuk na vymazání formy., 4 lžíce moučkového cukru.,
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mouku prosejeme do velké mísy. Přidáme cukr a sůl. Droždí rozdrobíme a rozpustíme ve vlažném mléce. K předchozím přísadám přilijeme mléko s droždím a tekuté máslo. Přidáme vejce a žloutek. Vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryté těsto necháme asi 30 minut vykynout na teplém míste, až dvojnásobně nabude na objemu. Vymažeme formu. Vykynuté těsto asi 5 minut dobře propracujeme na pomoučeném vále,, až je dostatečně vláčné. Rychle do něj zapracujeme rozinky a mandle. Z těsta vyválíme váleček, který stočíme do prstence a vložíme do formy. Oba konce těsta ve formě dobře spojíme. Přikryté těsto necháme asi 15 minut znovu vykynout na teplém místě. Troubu předehřejeme na 180°C a bábovkou pečeme asi 45 minut. Vyjmeme z trouby a necháme trochu vychladnout. Bábovku vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním ji pocukrujeme. Bábovka je nejchutnější čerstvá s dobrou kávou nebo čajem. 
Příprava cca 25 minut., kynutí cca 45 minut., pečení 45 minut., kousek asi 320 kcal., 6 g bílkovin., 16 g tuků.,. 38 g sacharidů.,
Tip – všechny přísady na kynuté těsto musí být ustálené na shodnou pokojovou teplotu.
Aby těsto dobře vykynulo, necháme ho ještě naposled kynout ve formě. Musíme počítat s tím, že dvojnásobně zvětší svůj objem, a proto neplníme formu těstem až po okraj.
Droždí uchováváme v chladničce zabalené ve dvojité vrstvě alobalu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára