Asi 16 kousků – 150 g měkkého másla., 3 vejce., 150 g cukru., 150 g polohrubé mouky., 1 lžička kypříciho prášku., 50 g hořké čokolády., 50 g mletých oříšků., 3 lžíce smetany ke šlehání., špetka šafránu., 1 lžíce pomerančového likéru., tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy., moučkový cukr na posypání.,
Máslo utřeme do krému. Přidáme žloutky a 100 g cukru a ušleháme do pěny. Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme mouku s kypřícím práškem a prosejeme. Po lžicích ji přimícháme do žloutkové pěny. Opatrně vmícháme bílkový sníh. Troubu předehřejeme na 175°C. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto rozdělíme na těi díly. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a přimícháme ji do jednoho sílu těsta. Do druhého dílu zamícháme oříšky a smetanu. Do třetího vmícháme špetku šafránu a pomerančový likér. Formu nejprve naplníme žlutým šafránovým těstem. Potom přidáme čokoládové těsto a nakonec oříškové. Povrch uhladíme. Pečeme asi 50 minut. Vyjmeme z trouby a bábovku necháme trochu vychladnout ve formě. Potom ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Před podáváním ji pocukrujeme.
Příprava cca 35 minut., pečení 50 minut., kousek asi 200 kcal., 3 g bílkovin., 12 g tuků., 20 g sacharidů.,
Místo drahého šafránu můžeme těsto obarvit žlutým potravinářským barvivem.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára