streda 24. augusta 2016

Letní koláč s rybízem

2 vejce., 10 dg cukru na pečení., 8 dg tuku., 20 dg mouky.,
Ozdobení – rybízová zavařenina., ½ kg rybízových kuliček., ½ l rybízové šťávy., ½ kg želírovacího cukru., šťáva z půlky citronu.,
Mouku prosijeme s cukrem na vál, přidáme rozdrobený tuk, žloutky a vše spojíme v křehké těsto. Kousek ponecháme na rámeček. Z ostatního těsta vyválíme plát velikosti plechu na pečení se zvýšeným okrajem, ze zbytku uděláme okolo rámeček. Upečeme dorůžova. Prochladlý koláč potřeme zavařeninou, aby se želatinová vrstva nevsakovala, a hustě posázíme kuličkami rybízu. Rybízovou šťávu smícháme s cukrem želírovácím a citronovou šťávou a uvedeme do varu. Necháme vařit asi 4-8 minut. Zda je hmota dostatečně uvařena, zjistíme, když ji trocha kápneme na suchý a studený talířek. Pokud tuhne, odstavíme z plotny. V opačným případě vaříme dál. Vlažnou želatinu naléváme na koláč s rybízem. Necháme vychladnout. Hotový koláč krájíme na kostky a servírujeme. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára