Asi 12 kousků – 250 g polohrubé mouky., 75 g cukru., balíček vanilkového cukru., špetka soli., špetka kypřicího prášku., 125 g másla., tuk na vymazání formy.,
Obložení – 750 g švestek., 250 ml mléka., balíček vanilkového pudinku v prášku., 3 vejce., 100 g cukru., 250 ml smetany ke šlehání., 60 g másla.,
Na těsto smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kypřicí prášek. Přidáme na vločky nakrájené máslo a rychle vypracujeme hladké těsto. Ve fólii ho chladíme asi 60 minut. Na obložení rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Rozvírací formu vymažeme. Troubu předehřejeme na 175°C. Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát velikosti formy a formu jím vyložíme. Ze zbývajícího těsta vyválíme váleček a utvoříme z něj zvýšený okraj. Koláč naplníme švestkami. Pudinkový prášek rozmícháme ve 3 lžících mléka a vejcích. Zbývající mléko, cukr, smetanu a máslo necháme přejít varem a odstavíme ze sporáku. Přimícháme pudinkový prášek s vejci. Směsí švestky zalijeme. Pečeme asi 60 minut. Vychladlý koláč nakrájíme na kousky.
Příprava cca 50 minut., chlazení cca 60 minut., pečení cca 60 minut., kousek asi 370 kcal., 5 g bílkovin., 19 g tuků., 42 g sacharidů.
Tip – pokud vyčnívající švestky přiliš rychle hnědnou, koláč po 40 minutách zakryjeme papírem na pečení a dopečeme.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára