utorok 23. augusta 2016

Mřížkový dort

Na 12 kousků: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 175 g cukru, vejce, nastrouhanou kůru z poloviny citronu
Na náplň: 1 kg hrušek, šťávu z ½ citronu, 50 g cukru, balíček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice, 2 vejce, žloutek, 3 lžíce smetany, 50 g brusinkového kompotu, lžící moučkového cukru, lžící pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Z mouky, tuku, cukru, vejce a citronové kůry rychle uhněteme těsto a dáme je na 2 hodiny do chladničky. Pak 2 třetiny těsta rozválíme, vložíme do dortové formy a okraj odřízneme na výšku 4 cm. Korpus několikrát propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Mezitím si na náplň oloupeme hrušky, rozčtvrtíme je, zbavíme jádřincu a nakrájíme na plátky. Smícháme s citronovou šťávou, ¾ cukru, vanilkovým cukrem, skořici a brusinkami. Zbylé těsto vyválíme radýlkem nakrájíme na 1 cm široké proužky a dáme krátce do mrazáku. Smícháme vejce, 2 lžíce smetany, zbylý cukr a pudinkový prášek. Na předpečený koláč urovnáme hrušky, zalijeme vaječnou smetanou a z proužků těsta uděláme navrch mřížku. Rozšleháme žloutek se zbývající smetanou, proužky potřeme a dort pečeme dalších 40 minut. Potom ho necháme ve formě vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 380 kcal 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára