12 kousků – 450 g zmrazeného lístkového těsta., 1 žloutek., 40 g mandlových lupínků.,
Obloha – 1 vanilkový lusk., 1 vanilkový pudink., 300 ml mléka., 2 lžíce medu., 125 ml smetany ke šlehání., 1 ztužovač., 500 g ostružin., práškový cukr.,
Těsto necháme rozmrazit a vyválíme placku. Kulatou koláčovou formu vypláchneme studenou vodou, vyložíme těstem a několikrát propíchneme vidličkou. Troubu vyhřejeme na 200° C. Těsto potřeme žloutkem a posypeme 20 g mandlových lupínků. Na dno trouby postavíme misku s vodou. Základ koláče pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout. Na krém podélne rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dřeň. V 6 lžicích mléka rozpustíme pudink. Mléko svaříme s vanilkovým luskem, vlijeme rozpušťěný pudink a necháme přejít varem. Vyjmeme lusk, přidáme med a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Mandlové lupínky opražíme. Smetanu se ztuhovačem ušleháme a vmícháme ji do pudinku. Základ koláče potřeme krémem, stejnoměrně rozvrstíme ostružiny a před podáváním posypeme práškovým cukrem a mandlovými lupínky.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 15 minut., kousek asi 260 kcal., 5 g bílkovin., 16 g tuků., 23 g sacharidů.
Tip – Francouzi říkají o svém lístkovém těste, že se tisíckrát lístkuje a nazývají ho „mille feuille“. Stačí, když se těsto lístkuje stokrát. Při pečení musíme dbát hlavně na to, aby pečíci forma byla před použitím vypláchnutá studenou vodou. Těsto získá na chuti i na křehkosti, když do něj při vyvalování přidáme kousky ztuhlého másla.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára