streda 24. augusta 2016

Rybízový koláč se sněhem

Asi 24 kousků – 250 g měkkého másla., 200 g cukru., špetka soli., strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu., 3 velká vejce., 6 žloutků., 500 g polohrubé mouky., balíček kypřicího prášku., asi 125 ml mléka.,
Obložení – po 350 g černého – červeného – bílého rybízu., 6 bílků., 200 g cukru., 150 g mletých mandlí.,
Na obložení opláchneme rybíz, necháme ho okapat a bobule obereme. Troubu předehřejeme na 180°C. Z másla, cukru, soli a citronové kůry ušleháme krém, až se cukr zcela rozpustí. Postupně přišleháme vejce a žlutky. Přimícháme mléko. Navrch prosejeme mouku s kypřicím práškem a lehce promícháme. Hluboký plech vymažeme nebo vyložíme papírem na pečení. Rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto. Navrch rozdělíme rybíz a pečeme asi 30 minut. Mezitím připravíme sněhovou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Přitom postupně zašleháme cukr. Metlou lehce vmícháme mleté mandle. Koláč vyjmeme z trouby. Naneseme na něj sněhovou hmotu a pečeme dalších asi 20 minut.  
Příprava cca 40 minut, pečení cca 50 minut, kousek asi 280 kcal, 6 g bílkovin., 13 g tuků, 33 g sacharidů.
Tip – opláchnutý rybíz obereme nejsnáze vidličkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára