štvrtok, 11. augusta 2016

Skořicová pěna se švestkami na portském

Pro 4-6 osob: 3 plátky čiré želatiny, 4 vejce, 80 g cukru, lžička skořice, 250 ml smetany ke šlehání, sklenice kompotových švestek (zhruba 720 ml), 100 ml portského vína, 4 lžíce cukru, balíček vanilkového cukru, kus skořice, meduňka na ozdobení
Želatinu dáme nabobtnat do vody. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, cukr a skořici ušleháme do pěny. Želatinu vymačkáme a rozpustíme. Vmícháme do pěny a chladíme. Odděleně ušleháme bílky a smetanu. Jakmile začne žloutková pěna tuhnout, přimícháme nejprve ušlehanou smetanu, potom bílkový sníh. Chladíme 2 hodiny. Dáme okapat švestky. Šťávu odchytíme a svaříme s portským vínem, cukrem, vanilkovým cukrem a kusem skořice. Vložíme švestky a prohřejeme. Skořici vyjmeme. Lžící vykrajujeme z pěny noky a upravíme na talířky. Obložíme horkými nebo studenými švestkami. Ozdobíme omytou a osušenou meduňkou.
Příprava a chlazení cca 3 hodiny, na osobu asi 460 kcal

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára